Jag är inte så mycket för att följa recept (däremot tycker jag om att inspireras av dem) utan gillar mer att testa mig fram och slänga ihop lite saker "på ett pass" som min mamma brukar säga. I fredags improviserade jag som sagt ihop spenatbröd av saker jag hade hemma, och det blev riktigt bra så jag delar med mig av hur man gör. På ett ungefär. För den enda nackdel jag kan se med att jobba på detta sätt är att jag brukar glömma bort vad och hur mycket jag har använt. Men ungefär såhär:

1.
Smula ner 1pkt jäst i 5-6dl ljummet vatten.
2. Koka upp 1-2dl vatten och häll sedan i 1-2dl rågkross. Blanda i lite lagom (50-100g kanske?)med tinad fryst hackad spenat (färsk går säkert lika bra). Låt svalna lite.
3. Ha i en skvätt olivolja (ca 1-2msk), lite honung (ca 1-2msk) och någon/några nypor salt i degspadet.
4. Häll i 3-4dl grovt rågmjöl, 1dl havregryn och kanske 10-12dl vetemjöl (detta är verkligen "på ett pass", prova dig fram.) samt den avsvalnade rågkross- och spenatblandningen. Arbeta ihop till en lagom fast deg och jäs i 60min.
5. Knåda in mer vetemjöl och dela degen i lagom stora delar som du sedan rullar till bullar. Tror det blev 20st för mig.
6. Jäs på en plåt i 30min och grädda sedan i 15-20min på 250 grader.
7. Ät och njut tillsammans med ekologiskt bregott och ett stort glas iskall nyponsoppa. Sjukt gott!

· Mums, Tips